Gå til hovedinnhold

Vi skaper innovasjon og utvikling

Bærekraftig verdikjede

Det statlige programmet Grønn plattform har bevilget nesten 70 millioner kroner til et prosjekt som vi eier.

Prosjektet "Bærekraftig verdikjede og materialbruk i veibygging" vi gjennomføre minst ti store pilotprosjekter med nye og mer bærekraftige materialer og løsninger.

Prosjektet  skal utvikle ny norsk teknologi og kompetanse som er mer bærekraftig og har stort potensial for eksport. Dette prosjektet er avgjørende for målet om å redusere utslippene av klimagasser med 50 prosent når vi bygger veier innen 2030.

Målet er å etablere et effektivt innovasjonssystem, «Europavegen» for ny norsk teknologi. Dette systemet skal øke hastigheten på omstillingen mot grønne og innovative løsninger og metoder ved å fjerne hindringene som for øyeblikket bremser industrialiseringen av disse løsningene.

«Bærekraftig verdikjede og materialbruk i vegbygging»

Prosjektleder: VIA v/Helen Roth

Prosjekteier: Nye Veier v/Anne Stine Johnson

Byggherrer: Nye Veier og Statens vegvesen.

Industripartnere: Bertelsen & Garpestad, Eramet Norway, Foamrox, Future Materials Katapultsenter, Roxel Infra, Rygene-Smith & Thommesen, Saferock, Veidekke Industri, Velde Industri, Norconsult AS og Skanska Norge.

Forskningspartnere: NTNU, SINTEF og Universitetet i Agder.

Finansiering: Grønn plattform (68,5 MNOK) v/Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva.

En kvinne til venstre i bildet sitter sammen med en mann ved et møtebord. De ser begge ned på en laptop. I bakgrunnen er det en stor skjerm. På skjermen står teksten: En anleggsbransje for fremtiden.

Produsere energi langs veien

La oss fornye og utfordre hvordan vi sikrer oss energi til veien! Vi er i gang med å kartlegge hvordan vi kan produsere egen energi til lys og vifter i tunnelene.

Potensialet for å produsere energi med solceller i skråninger og skjæringer langs veiene, er betydelig.

Ren energi er en ressurs det vil kunne bli mangel på fremover. Vi kan produsere energi fra solceller langs veiene.

Vi bruker mye energi til å lyse opp tunnelene midt på dagen når det er mest sol. Det går også mye strøm til viftene i tunnelene.

Ved å produsere energi med solceller langs veiene vil vi kunne utnytte arealene langs veiene bedre, redusere driftskostnadene og oppnå høyere lokal beredskap.

Dette er en illustrasjon laget med KI-teknologi, som illustrerer solceller. Bildet er fra krysset i ...Vis mer
Dette er en illustrasjon laget med KI-teknologi, som illustrerer solceller. Bildet er fra krysset i Lyngdal langs E39 gjennom Agder.
Dette er en illustrasjon laget med KI-teknologi, som illustrerer solceller. Bildet er fra krysset i Lyngdal langs E39 gjennom Agder.
Dette er en illustrasjon laget med KI-teknologi, som illustrerer solceller. Bildet er fra krysset i Lyngdal langs E39 gjennom Agder.

Vi har kartlagt flere prosjekter og ser stort potensiale flere steder, særlig i sørlige deler av Norge langs E18 og E39.

Langs E39 gjennom Lyngdal er det flere lange tunneler som bruker mye energi. I Lyngdal er det skråninger mot sør som er veldig interessante for solenergi. Grunnen til dette er fordi strømforbruket til strekninger med mye tunnel er høyest når produksjonen av solenergi er høyest.

Bygging av anlegg til produksjon av fornybar kraftproduksjon vil kunne kreve arealer. Dette kan legge beslag på arealer som ellers er uberørt. Å etablere solcelleanlegg på sidearealer til veiene kan derfor være et bedre alternativ.

Når vi bygger veier, vil det alltid kreve areal på sidene av veien. Vi er nå inne i en ny tid hvor vi bruken av areal skal reduseres, vi skal gjenbruke mer av veiene og ta vare på mer av det vi har.

Vi kan bruke de arealene som kalles «grå arealer» i plansammenheng til å produsere fornybar energi.

Det er flere ting som må falle på plass før vi eventuelt kan komme i gang, men dette kan etableres relativt raskt når beslutningen er tatt. Vi ønsker å starte med noen mindre prosjekter for å bygge kunnskap og kompetanse.

Digitalisert grunnerverv

Arbeidet med å erverve grunn og rettigheter innebærer mange dokumenter og kommunikasjon. Det kan være vanskelig å holde oversikten. Særlig når arbeidet skjer over flere år, og det er mange parter i arbeidet.

For grunneiere, advokater og grunnerververe blir det mer oversiktlig når informasjonen finnes på ett sted. De får full oversikt over hele saken. 

Vi har utviklet en plattform som samler dokumentasjonen og kommunikasjonen ett sted. Arkiv, kart, oppgjør og kommunikasjon samles på en flate. Manuelle oppgaver som før tok  mye tid er nå digitalisert og automatisert.

Digitalt system for drift av veiene

Skjermbilde fra vårt digitale system for drift av veiene

Vi har vært ledende i å ta i bruk digital teknologi langs veiene. Vi har installert avanserte sensorer og IoT-teknologi (Internet of Things) for å overvåke status på veiene, flyten i trafikken og behovet for vedlikehold.

Vi analyserer store mengder data fra veiene, som gjør at vi kan oppdage problemer tidlig og sette inn tiltak før de blir for store. Dette har gjort vedlikeholdet mer effektivt og redusert tiden veiene er stengt for vedlikehold.

Innovasjon på bærekraft

E6 mellom Kvål og Melhus i Trøndelag

Vi har introdusert innovative løsninger på flere områder:

  • Pilotprosjekter for utslippsfrie ableggsplasser
  • Metoder for å inkludere natur og miljø i samfunnsøkonomiske analyser
  • Nye materialer med lavere utslipp av klimagasser.

Vi tenker nytt når vi planlegginger veier. Vi vurderer flere typer standarder for veiene og hvordan vi kan redusere hvor mye areal veien tar.